poniedziałek, 3 września 2018

Co warto zjeść w Chorwacji - przysmaki dla podróżujących smakoszy

Menu restauracji w Chorwacji

Najlepsza forma podróżowania, to ta kulinarna. Co warto zjeść w Chorwacji, by jak najlepiej poznać tutejszą kulturę? Podpowiem, które przysmaki warto spróbować, a które omijać szerokim łukiem. Zapraszam na nowy wpis! 



The best form of traveling is the culinary one. What to eat in Croatia to get to know the local culture? I will suggest which gourmets are worth trying and which should be avoided with a wide arc. I invite you to a new post! 

***

Widok na urokliwą restaurację w Splicie

Stolik restauracji na dworze

Restauracja z widokiem nad morzem

Restauracja z patio na dworze


Jedzenie w Chorwacji - ceny

Urokliwe knajpki i restauracje otaczają nas na każdym kroku. Obojętnie jakie miasto chorwackie wybierzecie na urlop, wszędzie będziecie mieć duży wybór lokalnych restauracji. Niestety często bywają one turystyczną pułapką, gdzie bardzo szybko wydacie mnóstwo pieniędzy za niekoniecznie zadowalającą jakość jedzenia. Przykładowo restauracje w samym centrum z widokiem na morze oferują dania w przedziale cenowym 150-250 kun za osobę. Gdy poszukacie innych miejsc w głąb miasta, cena za to samo danie może być nawet do 100 kun niższa. 


Charming cafes and restaurants surround us at every step. No matter which Croatian city you go on holiday, you will have a wide selection of local restaurants everywhere. Unfortunately, they are often a tourist trap, where you will spend a lot of money very quickly for not necessarily satisfactory good food quality. For example, restaurants in the center with a see view offer dishes in the price range 150-250 kuna per person. When you search for other places deep into the city, the price for the same dish can be up to 100 kuna lower. 

Lokalna piekarnia w Chorwacji

Drożdżówki z lokalnej piekarni w Chorwacji

Pieczone drożdżówki z ciasta francuskiego

W Chorwacji spotkacie dużo piekarni z lokalnymi przysmakami. Najpopularniejszym z nich jest Burek. To drożdżówka pieczona z ciasta filo, która najczęściej występuje w słonej postaci. Najczęściej spotykany burek to ten z mięsem, serem i szpinakiem. Średnio kosztuje 18-30 kun. 


In Croatia you will find many bakeries with local delicacies. The most popular of them is Burek. It's a baked bun made from film pastry. The most common burek is the one with meat, cheese and spinach. On average, it costs 18-30 kuna. 

Lokalny bar w Chorwacji

Pieczona ryba z sałatką warzywną


Co warto zjeść w Chorwacji?

Chorwacka kuchnia to przede wszystkim ryby i owoce morza. Będąc tam nie omieszkałam nie spróbować pizzy z morskimi przysmakami oraz przepysznych makaronów. To właśnie tam udało mi się zjeść najpyszniejsze spaghetti z krewetkami. Nawiasem mówiąc, pizza i makarony i sałatki to najtańsze propozycje w chorwackich restauracjach. A jakie pyszne!

Croatian cuisine is primarily based on fish and seafood. Being there I did not fail to try a pizza with sea delicacies and delicious pasta. It was there that I managed to eat the most fantastic spaghetti with shrimps in my life. By the way, pizza and pasta and salads are the cheapest dishes in Croatian restaurants. And what delicious one! 

Ryba z warzywami i kalmarami

Smażona ryba z frytkami i sosem tatarskim

Spaghetti z owocami morza

Tagliatelle z pietruszką


Chorwackie przysmaki

Oprócz wyżej wspomnianych warto również skosztować Ćevapčići, czyli mięsnych paluchów z grilla oraz deski dalmackich przysmaków. W jej skład wchodzą achois, Pršut - suszona szynka podobna do hiszpańskiej jamon serrano, oliwki i kozi ser. 


In addition to the above-mentioned, it is also worth to try Ćevapčići, which means meat grilled fingers and platter of Dalmatian delicacies. It consist of achois, Pršut - dried ham similar to the Spanish Jason Serrano, olives and goat cheese. 

Tost z jajkiem sadzonym

A jeśli najdzie Was ochota na śniadanie w restauracji, uważajcie co zamawiacie. Ich śniadaniowe specjały rzadko bywają pyszne. Chleb zwykle serwowany jest tostowy, w małych porcjach i niedoprawionymi dodatkami. Po zamówieniu tosta z jajkiem i awokado byłam bardzo rozczarowana. 

And if you want to have a breakfast at a restaurant, be careful what you order. Their breakfast specialities are rarely delicious. The bread is usually served toast, in small portions and unadjusted spices. After ordering toast with eggs and avocado I was very disappointed. 

Przeczytaj również:



Read also:



Podziel się tym wpisem!

5 komentarzy

  1. Cudowne zdjecia <3
    https://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam w tym roku Ćevapčići nawet dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne zdjęcia :( Szkoda że nie byłam tam jeszcze :( Muszę nadrobic :( :<3


    Jestem tu nowa :( Blog <3
    Jeśli się spodoba proszę o follow <3 :* :*

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem łasuchem na słodkie więc sięgam zawsze po jakieś wypieki :)

    Zapraszam na mój blog urodowy

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam kilka razy w Chorwacji i całkowicie się z Tobą zgadzam co do różnorodności cen. Ale na szczęście ja nie trafilam na nic niedobrego :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń