poniedziałek, 17 kwietnia 2017

17/04/17 zupa chrzanowa z kruchymi pierożkami



Mam nadzieję, że święta mijają Wam dobrze i zdążyliście skosztować już wszystkich wspaniałości ze stołu. W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami nowym przepisem na zupę chrzanową, którą postanowiliśmy wypróbować w tym roku na świątecznym obiedzie. Ci z Was, którzy lubią ostrzejsze jedzenie, na pewno będą zadowoleni, bo ta zupa ostro podrażni Wasze kubki smakowe. 


Czego potrzebujesz:
1500 ml bulionu lub wywaru z ugotowanej białej kiełbasy i wędzonego boczku
 200 ml tartego chrzanu 
Sól i pieprz opcjonalnie 
 150 ml gęstej śmietany 

Do dekoracji: świeżo ścięty szczypiorek z jajkiem ugotowanym na twardo

Sposób wykonania:
1. Do mocno podgrzanego bulionu, dodajemy wcześniej zahartowaną śmietanę (do gotującego się bulionu dodajecie kilka łyżek śmietany, tak by potem uniknąć jej ścięcia). 
2. Ciągle mieszamy całość zupy, tak by wszystkie składniki zostały gładko połączone.
3. Następnie dodajemy starty chrzan oraz pozostałe przyprawy (sól i pieprz). 
4. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, a na koniec przecedzamy przez sito. 

Pyszna zupa już gotowa! 
Polecam podawać z jajkiem na twardo, szczypiorkiem i białą kiełbasą. My z mamą zrezygnowałyśmy z ostatniego składnika na rzecz kruchych pierożków, poniżej znajdziecie przepis również na nie.  


Kruche pierożki z szynką lub włoską kapustą

Czego potrzebujesz:
Ciasto:
 300g mąki
 150g masła
100g kwaśnej i gęstej śmietany
1 jajko
 1/2 łyżeczki soli
 1/2 łyżeczki papryki
roztrzepane żółtko z odrobiną śmietany do smarowania
kminek i mak do posypania

Farsz szynkowy:
200g szynki (mogą być okrawki)
1 cebula (ok. 80g)
50g masła
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

Farsz kapuściany:
300g kapusty włoskiej
1 cebula (ok. 60g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawa uniwersalna, pieprz 

Sposób wykonania:
Ciasto:
1. Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, sól, paprykę oraz masło. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. 
2. Następnie dodajemy resztę składników w postaci jajka i śmietany. Wyrabiamy całe ciasto do połączenia się wszystkich produktów i odstawiamy do lodówki, aby stężało. W tym czasie możemy przygotowywać farsz. 

Farsz szynkowy:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
2. To samo robimy z szynką, a następnie dodajemy ją do cebuli. 
3. Gdy wszystkie składniki są odpowiednio podsmażone dodajemy odrobinę pieprzu, natkę pietruszki i studzimy całość (nie solimy). 

Farsz kapuściany:
1. Cebulę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle. 
2. W tym samym czasie kapustę dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. 
3. Gdy kapusta już na tyle miękka, możemy posiekać ją na drobne kawałki i dodać do cebuli. Całość dusić z przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. 
4. Na koniec duszenia dodajemy natkę i wszystko studzimy. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego kółka i nadziewamy farszem za pomocą łyżeczki. Zlepione pierożki smarujemy żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Szynkowe pierożki sypiemy makiem, a kapuściane kminkiem. Całość pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min w temperaturze 160-170 stopni. 

Smacznego! 
Na blogu to pierwszy tego typu kulinarny wpis. Napiszcie w komentarzu, jak Wam się podobał i czy chcecie, by pojawiały się one częściej. Będę wdzięczna za Wasze opinie!


Na koniec chciałabym życzyć Wam Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa!
Odpocznijcie w gronie bliskich i kosztujcie pyszności ile tylko możecie!

Podziel się tym wpisem!

8 komentarzy